دکترعبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی و یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان گفته است، این بار تقلب در انتخابات ریاست جمهوری، این کشور را به بحران میبرد.
آقای عبدالله، در دیداری که با ژنرال دوستم، معاون اول ریاست جمهوری افغانستان در استان شبرغان داشت، گفت: «روند انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در جریان است و این بار باید انتخابات شفاف، عادلانه، سراسری و دور از تقلب برگزار شود و مردم رهبر ملی شان را با رای پاک شان انتخاب کنند».
آقای عبدالله که در میان شهروندان شهر شبرغان سخنرانی می کرد، گفته است که از هر رای مردم محافظت میکند؛ هرگاه انتخابات ریاست جمهوری عادلانه، شفاف و سراسری برگزار نشود و پر از تقلب باشد، افغانستان را به بحران میکشاند. او افزود: «مردم افغانستان دیگر توان بحرانی شدن کشور را ندارند».
این تنها آقای عبدالله و نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نیست که از یک انتخابات پر از تقلب توسط تیم حاکم شاکی است.
رحمتالله نبیل، یکی دیگر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، حکومت را به مهندسی انتخابات ریاست جمهوری به نفع غنی، متهم میکند.
آقای نبیل که در میان هوادارانش در شهر مزارشریف سخنرانی میکرد، گفت: «حکومت افغانستان با تمام توان در تلاش است که انتخابات ریاست جمهوری آینده را به نفع خود مهندسی کند، حتا انتصابهایی که در این اواخر توسط تیم حاکم صورت گرفته است، همه در مقابل پول و یا جمعآوری رای برای تیم حاکم است».
آقای نبیل اظهار داشت که پستهای دولتی در ازای پول و یا جمعآوری رای به افراد مشخص داده شده است. او همچنین گفت که حکومت موجود، خطرناکترین مجرمین را در ازای پول از زندان رها میکند.
در همین حال، فرامرز تمنا، یکی دیگر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که در استان هرات سخن میگفت، آقای اشرف غنی را به بسترسازی تقلب در انتخابات ریاست جمهوری متهم کرد.
آقای تمنا، گفته است که انتصابهای اخیر در تعدادی از استانهای کشور، به نفع تیم حاکم بوده و حکومت با این عملکردهایش، دموکراسی را به گروگان گرفته است.
فرامرز تمنا گفت: «انتصابهای اخیر با هدف مهندسی انتخابات ریاست جمهوری به نفع تیم حاکم است».
تمنا، از حکومت خواست که پس از این نباید در امور انتخابات ریاست جمهوری افغانستان مداخله کند.
نوین بهادری یکی از ساکنان شهر کابل در این مورد میگوید: «انتخاباتی که شفاف، عادلانه و در سراسر افغانستان برگزار نشود، انتخابات نیست، خاک پاشیدن به چشم مردم است. امید است که اینبار باز هم رای مردم به معامله گرفته نشود و تصمیم مردم، آینده شان را تعیین کند، نه معامله چند فرد».
نجیبالله حقجو، دانشجوی سال دوم دانشکده حقوق است و میگوید: «مدیریت انتخابات ریاست جمهوری گذشته و انتخابات مجلس نمایندگان چندی پیش اعتبار و حیثیت این پروسه ملی را زیر سوال برده است و از گفتهها و قرائن معلوم میشود که تلاش میکنند این انتخابات را هم مانند دورههای قبل مهندسی کنند. اگر این بار چنین شود واقعا افغانستان را به بحران برگشت ناپزیری خواهد برد».
این همه حرفها و هشدارهای مردم، سیاسیون و نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، برای تیم حاکم (ارگ) حرفهای تازهای نیست. این اتهامها چندین بار است که از طرف سیاسیون و شورای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری صورت گرفته است، اما حکومت هر بار این گفتهها را بی اساس خوانده است، تا جاییکه ارگ گفته نه در انتخابات ریاست جمهوری مداخله میکند و نه به کسی اجازه خواهند داد که در این پروسه ملی مداخله کند.